Csütörtöki Iskola 2013. tavaszi félév

A FALUFEJLESZTÉSI TÁRSASÁG ÉS A MAGYAR ÉPÍTŐMŰVÉSZEK SZÖVETSÉGÉNEK
CSÜTÖRTÖKI ISKOLA-XIV.
faluszemináriuma a MÉSZ székházban.
2013 tavaszi félév
Kurátor: Krizsán András építészElőadások kezdési időpontja 17 óra.
Cím: 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2, MÉSZ székháza.
Az előadáson való részvétel előzetes regisztráció és kreditigazolás kiadása nélkül ingyenes.
2013. február 14, csütörtök, 17 óra
Pintér István geopolitikus
PÉNZ – VILÁG - HATALOM

„Franciaország az elmúlt évtizedben szemérmesen behunyta a szemét, amikor a szegény országokból mintegy 6 trillió dollárt loptak ki. 2010-ben a fejlődő országokból a fejlettek felé irányuló illegális pénzáramlások mértéke rekord szintre, 859 milliárd dollárra emelkedett. Ennek a folyamatnak pedig egyik – ha nem is a legnagyobb – haszonélvezője a francia bankok és befektetőcégek voltak. Csak abban tévedtek, hogy az új – pénzügyi alapú – gazdasági világrend megáll majd a határaiknál….A pénzügyi háború azonban ugyanúgy eléri a háborúzók saját otthonait, mint az igazi háborúban. Ez történik most az Eiffel torony árnyékában is, és ez még csak a kezdet. A versenyképességet nem lehet pótolni az adószigorral. A bürokrácia leépítését, a politikai minőség megkövetelését, a diplomáciai hatékonyságot csak erős államban lehet megvalósítani. Ehhez pedig adóbevételek kellenek. Ebben az új szabályrendszerben a franciák folyamatosan a nemzeti jogrendszer eszközeit próbálják alkalmazni mindaddig, amíg a legtehetősebbek át nem települnek Luxemburgba, Monaco-ba, vagy éppen Belgiumba.”


2013. március 21, csütörtök, 17 óra
Schneller István építész
BUDAPEST ÁTALAKULÁSAI

„Nehezen találjuk azokat a technikákat, amelyekkel a távlatos elképzelések megvalósíthatóak. ….Egy ekkora városban van templom, iskolák, könyvtárak, parkok. A jelenlegi fejlesztők legfeljebb fitneszközpontot, fodrászüzletet csinálnak. A jövőre gondolva abszurd helyzet, hogy ilyen funkciótlan, steril negyedek alakulnak ki, ugyanúgy, mint a szocializmusban. A modern várostervezés alapfokú egységei lehet, hogy kimentek a divatból, de nonszensz, hogy kizárólag lakással bombázzák meg a Duna-partot, mert éppen lakáshitel van. Igen, forduljon a város a Dunára, de még nincs meg az Aquincumi híd, az 5-ös metró - késésben vannak azok a beruházások, amelyek a működtetéshez kellenének. Ezért próbáljuk a befektetőkre pakolni az infrastrukturális kapcsolatok kiépítését… Az a baj, hogy gyengék az eszközök. Az egyik a tervtanács, amelynek az ajánlását nem kötelező figyelembe venni, a másik a szabályozás. A minőséget nem lehet hivatalból irányítani. De amennyire lehetne is, az hatósági értelemben a kerületekhez van rendelve. Én csak városrendezési szabályozókkal tudok dolgozni, azokkal pedig önmagában nem lehet minőségi épületeket elérni.”

2013. április 18, csütörtök, 17 óra
Gelencsér Géza vidékfejlesztő
KIHÍVÁSOK AZ APRÓFALVAS TÉRSÉGEK FEJLESZTÉSÉBEN

„Tanulságként megállapítható a 2007-2013 költségvetési programidőszakról, hogy sokféle és összehangolatlan programok voltak, amik között kialakultak a demarkációs sávok, „sivatagi területek”. Hihetetlenül nagymértékű és túlzott volt a bürokrácia, az adminisztrációs szigor, ami miatt egyre csökkent a részvételi kedv a pályázatokon, és nem segítette a kiegyenlített területi fejlődést sem.… A területfejlesztés (NFU által végzett 2012. évi értékelés) helyett pedig koordinálatlan, meggondolatlan, önkormányzati beruházások voltak a jellemzőek, amik valójában innovációba csomagolt karbantartások, felújítások voltak igazából. A társadalomfejlesztés mindinkább háttérbe szorult és céltalan, korszerűtlen képzések sorozatát finanszírozták, ahol jellemzően a nagyobb, központi szervezetek („roma és szegénység business”- szektor) dominanciája volt jellemző. Valódi, szerves fejlődés pedig alig alakult ki, mivel az nem „indítható be” a térség holisztikus, interdiszciplináris megközelítésmódja nélkül. Vagyis a környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság nem választható szét! Gazdasági-, társadalmi és környezeti szempontból egyaránt fenntartható helyi rendszer kialakítására van szükség.”

2013. május 23, csütörtök, 17 óra
Révész László régész
EMLÉKEZZETEK UTATOK KEZDETÉRE…

„A magyarok vándorlásának útjáról például ma úgy gondoljuk, hogy a korábban feltételezettnél északabbra húzódott, s nem volt elődeinkre oly jelentős befolyással a kazár kaganátus…Mostanra egyre világosabbnak tűnik továbbá, hogy valahol Északkelet-Magyarországon, Bodrogköz, Szabolcs megye területén lehetett a honfoglaló magyarság fejedelmi központja, hisz innen kerülnek elő a leggazdagabb leletek. Eszerint tehát Árpád sírját is valahol errefelé kellene keresni. Csak a X. század közepén, az augsburgi csatavesztést követő hatalomváltás után kerülhetett át ez a központ Óbuda, Esztergom, Székesfehérvár háromszögébe. Változott a helyzet abban is, hogy a honfoglalás kutatása iránt most nemzetközi érdeklődés látszik. Ehhez hozzájárult, hogy 2000-ben az alsó-ausztriai Gnadendorf határában egy gazdag honfoglalás kori ifjú sírját találták meg osztrák régészek, ezután létrejött egy osztrák, szlovák, magyar munkacsapat, amely azóta is együttműködik. Látni azonban mégiscsak úgy látjuk ma Árpád népét, ahogy László Gyula újrarajzolta nekünk."


csüti

Az előadások kezdési időpontja 17 óra.
Cím: 1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2., MÉSZ székháza.
Az előadáson való részvétel előzetes regisztráció és kreditigazolás kiadása nélkül ingyenes.

Minden kedves barátunkat és új ismerősünket szeretettel vár a szervezők nevében:
Krizsán András építész kurátor, a Falufejlesztési Társaság elnöke