GAZDAFITNESSZ-TANFOLYAM

A Falugondnokok Háza (Vértesacsa, Kossuth u. 1) a Valaha Tanya tulajdonosaival március 26.- 29.-én, csütörtöktől vasárnapig "vidéki túlélő tárbor" -t (gazdafitnessz - tanfolyamot:-) szervez.
Várjuk azokat, akik szívesen megismerkednének a vidéki önellátás lehetőségeivel, érdeklődnek az állattartás, a sajtkészítés, a gyógynövények és zöldségfélék, gyümölcsök termesztése és felhasználása, a termények tartósítása (szárítása és befőzése) iránt!
Gazdafitnessz-tanfolyamA négy nap alatt

- megismerkedhetnek a tejfeldolgozás alapjaival (gomolyasajtot, túrót és joghurtot készítünk közösen),
- a kenyér- és kelttészta készítés alapjaival, kemencében sütéssel,
- gyógynövényismereti túrát teszünk a környéken, a gyűjtött növényeket szárítjuk és feldolgozzuk,
- dolgozunk a gyümölcsösben, fákat ültetünk, metszünk, a fóliasátras zöldségesben dolgozunk,
- befőzünk...,
és mindeközben jókat főzünk, beszélgetünk, tanulunk és kikapcsolódunk.

Tervezett program:
1. nap (cs): megérkezés, ismerkedés egymással és a Valaha Tanyával, közös ebéd, séta a Föngyöskertben vagy munka a tanyán (időjárás és lelkesedés függvényében). A szállás elfoglalása, gyógynövény ismereti előadás, gyógynövény kóstolás. Közös vacsora, utána szabadprogram.
2. nap (p): reggeli, majd 8:30-tól tejfeldolgozás: sajt-, túró-, orda és joghurt készítés, utána közös ebéd, kenyérdagasztás, kemence felfűtés, majd gyógynövény gyűjtő túra, gyn. feldolgozás. Vacsora: közös vacsorakészítés: langalló és kenyérsütés.
3. nap (sz): reggeli után irány a fóliás kertészet (Tabajd): fóliahúzás (ha az idő engedi), tűzdelés, palántázás, gyomlálás
Közös bográcsos ebéd, majd feltraktorozunk az almáskertbe, ahol törzsvédő hálókat szerelünk fel, fákat ültetünk és metszünk vacsoráig. Közös vacsora tábortűznél (időjárás függvényében).
4. nap (v): reggeli, majd feldolgozás-szekció: almából készült finomságok tartósítása, majd közös ebéd, utána hazautazás.
Igény esetén egyik nap délutánjára táncházat is tudunk szervezni :-)

Az elhangzottakról, tanultakról minden résztvevő írásos jegyzetet kap. A résztvevők haza vihetik az általuk készített sajtokat, gyógynövénytinktúrát, szirupot, szárítmányokat.

Jelentkezni Horváth Juditnál lehet írásban (e-mail: horvathj33@gmail.com), a jelentkező pontos nevének, címének megadásával, és 10.000 Ft előleg befizetésével, amiről számlát küldünk.

A négynapos program teljes költsége szállással, étkezéssel együtt 25.000 Ft.
Amennyiben mégsem tud eljönni, ÉS ezt nem jelzi a kezdés előtt legalább egy héttel (azaz március 19.-ig), az előleget nem fizetjük vissza, mert a programok anyagköltségére és a szálláslehetőség biztosítására fordítjuk.
Összesen max.15 főt tudunk fogadni.