LEADER pályázatok helyi piacok létrehozására és a népi építészet megőrzésére

Összesen 13 milliárd forinttal támogatja a vidékfejlesztési tárca a vidéki életminőség javítását a Darányi Ignác Terv forrásaiból. A cél helyi piacok létrehozása és a népi építészet megőrzése a Darányi terv keretében
Október 15. és november 15. között pályázhatnak önkormányzatok, nonprofit szervezetek, egyházi jogi személyek. A kérelmeket a területileg illetékes LEADER Helyi Akciócsoportokhoz lehet beadni. Az elbírálási idő 5-5,5 hónap lesz (azaz a fele az eddiginek).

Két fő témában lehet pályázni:

A vidéki örökség megőrzése
5 Mrd Ft-ot osztanak szét helyi vagy országos védelem alatt álló épületek megőrzésére, népi építészeti emlékek megújítására, bővítésére. Külső felújításra, restaurálásra, zöld felületek, kertek, tájak helyreállítására, tanösvény, stb. rehabilitására. A pályázható összeg 10-50M Ft.
Lehet védetté nyilvánítást is kezdeményezni, ehhez az értékvizsgálat elvégzésére is lehet pályázni, ezt 100 %-ban térítik. Ha magánszemély egy védendő épület tulajdonosa, de nem lakik benne, akkor 70%-os a támogatás.

Falumegújítás és fejlesztés
8 Mrd-ot osztanak szét, védelem alatt nem álló, (de városképileg jelentős) épületek belső felújítására, bővítésére, átalakítására, kapcsolódó zöldfelületek, parkolók, kerítések, közparkok felújítására. Elsősorban új piacok létesítésére, régi piacok felújítására, bővítésére. Üzlethelyiségek, elárusítóhelyek szükségesek a helyben termesztett áruknak, de lehet szelektív hulladékszigetek kialakítására is pályázni. Játszóterekre is, de főleg nem fedett sport- és atlétikai pályákra, kerékpáros+gördeszka pályákra. Ezekre általában 100%-os a támogatás, a piacra azonban csak 80 %, kivéve a hátrányos helyzetű településeken, ahol 85% a piacra is.


A pontos kiírás itt olvasható