"NAGYAPÁM HÁZA-VÁCRÁTÓT" mester-inas képzés


"NAGYAPÁN HÁZA - VÁCRÁTÓT"

A táb
or egy régi malom épület megmentése. Bárki jelentkezhet, segíthet. Az építésben törekszünk az egyszerű módszerekre, hagyományos, kéziszerszámos munkára. Természetesen ezek az elvek a tervezett kulturális programokban és a napi együttlétben is előtérbe kerülnek, ezért az egyhetes alkotótábor egyszerre szól az építésről, közösségről és hozzáállásról.

A tábort vezeti: Radev Gergő
További infó és jelentkezés: gergoismegnemis@gmail.com

Bővebb információ itt olvasható.
Nagyapám Háza

„Nagyapám Háza” mester-inas mintaprogram

Projektgazda: Krizsán András DLA építész


A Falufejlesztési Társaság Építész Tagozata 2012-ben indította útjára a „Nagyapám Háza” mester–inas minta programot a népi építészet iránt érdeklődő és elkötelezett fiatalok, egyetemisták, főiskolások számára. E hiánypótló program célja, hogy a gyakorlaton résztvevők megismerhessék a népi építészet értékeit, a hagyományos ház építés technikáit. Olyan hasznos alkotó munkát végezzenek, amellyel gyarapíthatják tudásukat, bővíthetik szakmai ismereteiket, közvetlen tapasztalatot gyűjthetnek a házépítés népi módszereiről, a hagyományos kőműves mesterségekről. Megtanulhatják a régi ácsmesterség alapjait és a tetőfedés fortélyait, a vályogvetést, paticsfalak tapasztását, a zsúpfedést és nádazást.

A vácrátóti tábor célja egy régi malom épület megmaradt részének állagmegóvása: bontás, födémjavítás, tetőszerkezet csere.

Az építőcsapat várható létszáma 15 fő, de a tábor a jelentkezők számtól függetlenül is elindul.