"Nagyapám Háza" - 2013

NAGYAPÁM HÁZA - 2013
Szakmai beszámoló itt olvasható

A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet adott otthont a Nagyapám Háza pályázaton nyert inasok és mestereik első találkozásának. A workshop célja a program részletes bemutatása, a helyszínek ismertetése, az együttdolgozás megkezdése volt. Krizsán András, a Falufejlesztési Társaság elnöke, mint projektgazda nyitotta meg a rendezvényt. Elhangzottak a program célkitűzései, módszertana, a fogadó szervezetek bemutatása. Ezután az inasok is szót kaptak, bemutatkoztak, röviden összefoglalták dolgozatuk kulcsmotívumait és a népi építészethez való kötődésüket. Lehetőség nyílt megismerkedni a fogadó felekkel, a mesterekkel, akik bemutatták a gyakorlat helyszíneit, meséltek a vidéki életről és a fiatalokra váró feladatokról. A további ismerkedés céljából büfét rendeztek be, így sor kerülhetett kötetlenebb beszélgetésekre is. Végezetül Krizsán András köszönetet mondott a résztvevőknek és sikeres együttműködést kívánt a nyári gyakorlathoz.

11. kép: „Nagyapám Háza” Workshop a mester inas képzés résztvevőivel a NAKVI épületében. Krizsán András a Falufejlesztési Társaság elnöke ismerteti a rendezvény célját. (2013. 06.11)NAGYAPÁM HÁZA NÉGYHETES PROGRAM 7 HELYSZÍNEN helyszínen

A képzés időtartama 4 hét volt, ami a munkafolyamatokhoz igazodóan, minden fogadó szervezettel egyénileg került meghatározásra. Olyan hasznos alkotó munkát végeztek, amellyel gyarapíthatták tudásukat, bővíthették szakmai ismereteiket, közvetlen tapasztalatot gyűjthettek a népi építőmesteri munkákról, hagyományos kőműves mesteri technológiákról. A 4 hét során munkanaplót vezettek, amelyben részletesen ismertették a munkafolyamatokat, a napi rutint.
Tiszaföldvár
1. Szűcs Imre Ferenc – Tiszaföldvár
Gyakorlatvezető: Rácz Miklós, Pannatax Kft 2612 Kosd, Mikes K. u. 42. Tiszaföldvár
Időpont: júl. 8- 21, júl. 29 - aug. 9
2


2. Stefán Viktória – Szentendre
Gyakorlatvezető: Román Árpád, Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2000 Szentendre,
Időpont: aug. 6- aug.16, aug. 21-szept. 3Hetyefő
3. Rainer Anna – Györköny, Hetyefő
Gyakorlatvezető: Braun Zoltán - Molnár Mária
Időpont: júl.15-júl. 28., aug.12-aug. 25
Szokolya
4. Koroncz Bernadett, Orova Marcell – Szokolya
Gyakorlatvezető: Lénárt István őstermelő, 2624 Szokolya, Hunyadi u. 23
Időpont: júl. 12-26, júl. 29- aug. 6Savaria5. Sinkovics Brigitta , Vati Vivien – Szombathely
Gyakorlatvezető: Illés Árpád, Nagy Endre, SAVARIA Szabadtéri Néprajzi Múzeum 9700 Szombathely, Kisfaludy Sándor u. 9
Időpont: aug.5-aug. 30
Ópusztaszer
6. Opauszki Lilla – Ópusztaszer
Gyakorlatvezető: Dr. Ozsváth Gábor Dániel, Kárász Ervin egyéni vállalkozó,
6727 Szeged, Bánk Bán u 62
Időpont: július 22- augusztus 16.

Oszkó

7. Juhász Balázs - Oszkó
Gyakorlatvezető: Sári Lóránt, Hagyományos Házépítő Kft.
9800 Vasvár, Szentmihályfalvi u.12.
Időpont:júl.15-aug.9.A záró rendezvényen megjelentek mind a mesterek, mind az inasok. A program hivatalos köszöntőkkel indult: Dr. Cseri Miklós az SZNM főigazgatója, Medgyasszay László az MNVH elnöke, Kis Zoltán a VM főosztályvezetője és Krizsán András a Falufejlesztési Társaság elnöke mondtak beszédet. Ezután sor került az oklevelek ünnepélyes átadására, a mesterek és inasok munkájának megköszönésére. A programot egy rövid kávészünet szakította meg, majd elhangzottak a fiatalok szakmai beszámolói a nyári gyakorlatokról. Kivetítésre kerültek képek, rajzok, élménybeszámolók. A bemutatók után kötetlen beszélgetés, tanácskozás indult a Nagyapám Háza program jövőjéről, a népi építészetben rejlő lehetőségekről, hagyományőrzésről. A rendezvény zárásaként mindenkinek lehetősége nyílt a skanzen bejárására.

Zárórendezvény
2. kép: „Nagyapám Háza” Záró rendezvény, Szentendre. Dr. Medgyasszay László, az MNVH elnöke, Kiss Zoltán VM főosztályvezető és Krizsán András Falufejlesztési Társaság elnöke. (2013. 11.14)

Krizsán András projektgazda
a Falufejlesztési Társaság elnöke